Eco-carnival masks!

Μπήκαμε σε περίοδο Καρναβαλιού! Το Καρναβάλι, λαογραφική γιορτή που έχει τις ρίζες της σε ρωμαϊκές και αρχαίες Διονυσιακές γιορτές είναι μια περίοδος μεταμφίεσης και γλεντιού με διαφορετικά στοιχεία κουλτούρας σε κάθε μέρος (της Ελλάδας και του κόσμου) που γιορτάζεται. Παρά τις ρίζες του και την κουλτούρα του, το Καρναβάλι σε πολλά μέρη του κόσμου έχει καταλήξει δυστυχώς μια γιορτή καταναλωτισμού στην οποία ο κόσμος αγοράζει έτοιμες στολές και άλλα αξεσουάρ από εμπορικά καταστήματα ή ακόμα χειρότερα από πολυ-αλυσίδες τύπου Jumbo. Φυσικά τα προϊόντα αυτά είναι κατασκευασμένα κατά κύριο λόγο από πλαστικό, γεγονός που μετατρέπει το παραδοσιακό καρναβάλι σε μια μεγάλη γιορτή πλαστικού καταναλωτισμού!

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ξεφύγουμε από αυτόν τον ξεπεσμό του καρναβαλιού και να ανακαλύψουμε τα λαογραφικά, παραδοσιακά, ή/και οικολογικά χαρακτηριστικά του; Φυσικά να κατασκευάσουμε στολές και αποκριάτικα στολίδια ή αξεσουάρ μόνες/οι μας με φυσικά, οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, ή να ψάξουμε και να αγοράσουμε αποκριάτικα αξεσουάρ από διάφορους λαούς του κόσμου κατασκευασμένα επίσης από φυσικά υλικά.

Για παράδειγμα οι μάσκες που αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία του Καρναβαλιού: μπορούμε να τις φτιάξουμε εμείς με υλικά όπως χαρτόνι, χάρτινα και πλαστικά πιατάκια (που μας έχουν μείνει στα ντουλάπια), χαρτοσακούλες, γυψογάζα, ακόμα και υλικά από τη φύση όπως φύλλα δέντρου, καλάμια ή κλαδιά! Μπορούμε επίσης να βάψουμε το πρόσωπό μας με τρόπο τόσο ιδιαίτερο που να θυμίζει μάσκα.

Επίσης αν οι καλλιτεχνικές σας ικανότητες το επιτρέπουν μπορείτε να σκαλίσετε κομμάτια ξύλου και να φτιάξετε περίτεχνες μάσκες όπως αυτές που κατασκευάζουν οι αυτόχθονες Brunka της περιοχής Boruka στην Κόστα Ρίκα και τις πουλούν σε όλο τον κόσμο. Οι μάσκες των Brunka που είναι εκπληκτικά έργα τέχνης με λαογραφικά χαρακτηριστικά, αναπαριστούν συνήθως μορφές διαβόλου συμπληρωμένες με στοιχεία φύσης, όπως φυτά, ζώα και πουλιά. Έχουν τις ρίζες τους στην τοπική, παραδοσιακή φιέστα Danza de los Diablitos (χορός των μικρών διαβόλων), στην οποία οι αυτόχθονες της Boruka μεταμφιέζονται σε διαβόλους και πολεμούν χορεύοντας τον επίσης μεταμφιεσμένο ‘Ταύρο’  που συμβολίζει τον Ισπανό κατακτητή. Μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε τις (διόλου φθηνές) μάσκες Brunka στην ιστοσελίδα της Namu Galeria που δυστυχώς έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την διάθεση των μασκών σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα, δείτε πώς να φτιάξετε μάσκα από χαρτί και αλουμινόχαρτο:

Πάρτε ιδέες για να δημιουργήσετε μάσκες από διάφορα φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά:

http://iliastoutsoglidis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_07.html

Σε όσους αρέσουν οι προκλήσεις, δείτε πώς να δημιουργήσετε τρισδιάστατη μάσκα από χαρτόνι σε σχήμα νεκροκεφαλής:

http://www.instructables.com/id/Bonus-Papercraft-Skull-Mask/

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά ακόμα λινκς!

Richard Burbridge Steve-Wintercroft-Geometric-Paper-Masks-4 μάσκα από can openers μάσκα από καλάμια γυμνό μάσκα από καλώδια μάσκα από κουβά 33fashion-monster-011 μάσκα από μαρούλι μάσκα φίμωτρο  make up mask

Σχολιάστε