Οικολογικά και παραδοσιακά καρναβάλια του κόσμου / Carnavales del mundo

Το Καρναβάλι γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και με έντονα τοπικά και λαογραφικά στοιχεία. Παρά τη μαζοποίηση και ομογενοποίηση της κουλτούρας του καρναβαλιού στα περισσότερα μέρη του κόσμου, υπάρχουν ακόμα κάποια καρναβάλια που έχουν διατηρήσει τα οικολογικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα για το περιεχόμενο, την ένταση και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να γιορτάσουν αυτήν την ιδιαίτερη και αγαπημένη σε όλους γιορτή μεταμφίεσης. Έτσι λοιπόν, μερικά από τα καρναβάλια του κόσμου που ξεχωρίζουν για τα οικολογικά, παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους είναι:

-Το δικό μας Ποδηλατικό Καρναβάλι της Θεσσαλονίκης που γιορτάζεται κάθε Τσικνοπέμπτη με μια μεγάλη παρέλαση χειροποίητων ποδηλατικών αρμάτων και μεταμφιεσμένων ποδηλατών (θα αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες σε ξεχωριστό ποστ αύριο, Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου).

-Το φαντασμαγορικό Καρναβάλι της Νίκαιας (Nice) στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας που ξεχωρίζει για τα άρματα ντυμένα από λουλούδια που ευδοκιμούν τοπικά στην περιοχή, όπως μιμόζες, ζέρμπερες και κρίνους, καθώς και για τις στολές που επίσης είναι διακοσμημένες με λουλούδια, τα οποία καθώς τα άρματα παρελαύνουν προσφέρονται στον κόσμο που είναι μαζεμένος και παρακολουθεί. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού της Nice είναι “Le roi de la musique”δηλαδή ο Βασιλιάς της Μουσικής!

-To street Καρναβάλι της πόλης Kadiz (Καντίθ) στην Ανδαλουσία της Ισπανίας που είναι μια γιορτή του λαού ενάντια σε λογοκρισία και απογορεύσεις και έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινάει από τον 16ο αιώνα, ενώ ήταν το μοναδικό καρναβάλι στην Ισπανία που συνέχισε να πραγματοποιείται παρά την απαγόρευση του Καρναβαλιού από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο σε ολόκληρη τη χώρα. Στο καρναβάλι αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση  στην κοινωνικοπολιτική σάτυρα, την performance και τη μουσική, αφού κατά τη διάρκειά του υπάρχουν ομάδες στον δρόμο όπως οι Chirigotas που πραγματοποιούν σατυρικά σκετσάκια με θέματα από την πολιτική και την επικαιρότητα, οι Comparsas που τραγουδούν κλασική μουσική και οι Romanceros που είναι street artists και διασκεδάζουν τους ντόπιους και τους επισκέπτες με τα θεατρικά τους νούμερα.

-Το οικολογικό Καρναβάλι της πόλης Cevicos στη Δομινικανή Δημοκρατία της Καραϊβικής (Κεντρική Αμερική), το οποίο οι ντόπιοι περιγράφουν ως το πιο οικολογικό, λαϊκό και δημοκρατικό καρναβάλι. Στολές και μάσκες από φυσικά υλικά όπως κερήθρες, οι οποίες σχηματίζονται κατάλληλα για να αποχτήσουν καλλιτεχνικές μορφές, καθώς και χορευτικά γκρουπς δρόμου αποτελούν τα κυρίως χαρακτηριστικά αυτού του καρναβαλιού με το ιδιαίτερο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον όπως θεωρείται παγκοσμίως.

Bike_Carnival_2013_logonice 2  nice 3 carnaval de cadiz cadizcarnival cevicos2_500

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s