Τα πλαστικά ρούχα που καταλήγουν στο πιάτο μας

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τους κινδύνους από τα πλαστικά αξεσουάρ, όπως τσάντες από δερματίνη και σκεφθήκαμε εναλλακτικές επιλογές για τις τσάντες, τα κοσμήματα, τα γυαλιά και τα παππούτσια μας. Τι συμβαίνει όμως με τα πλαστικά μας ρούχα; Κινδυνεύει το περιβάλλον, τα ζώα και η υγεία μας από τις πλαστικές ίνες με τις οποίες είναι φτιαγμένα τα περισσότερα (αν όχι όλα τα) ρούχα μας; Τα αποτελέσματα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε Αμερική και Βρετανία είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι πλαστικές ίνες από τα συνθετικά μας ρούχα καταλήγουν στο πλυντήριο και από εκεί μαζί με το νερό στα υδάτινα οικοσυστήματα όπως οι λίμνες και τα ποτάμια. Καθ’ ότι μη βιοδιασπώμενα, τα κομματάκια πλαστικού μένουν εκεί και κουβαλούν πάνω τους επικίνδυνες χημικές προσμείξεις όπως βαρέα μέταλλα, PBDEs (επιβραδυντικά φλόγας), PAHs, PCBs και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Στη συνέχεια καταλήγουν στο πεπτικό σύστημα ψαριών που κολυμπούν και τρέφονται σε γλυκά νερά όπως η πέστροφα, η ρέγγα και η πέρκα, ενώ μέσω της τροφικής αλυσίδας τα τρώει τελικά και ο άνθρωπος. Στις έρευνες συλλέχθηκε δείγμα από 18 είδη ψαριών λίμνης και βρέθηκε ότι όλα τα είδη περιείχαν ποσότητες πλαστικών ινών μέσα στο πεπτικό τους σύστημα. Το ίδιο αποκάλυψε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ιχθυαγορές για τα ψάρια που προορίζονταν για κατανάλωση. Σύμφωνα με τις έρευνες τα μικροπλαστικά συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι, μεταφέροντας ένα κοκταίηλ χημικών στα ψάρια και στον άνθρωπο.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα; Σίγουρα μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας και ψάρια προφυλάσσει τον άνθρωπο από τη μεταφορά πλαστικής ρύπανσης μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα ψάρια και τα υδάτινα οικοσυστήματα από τις μικροπλαστικές ίνες των ρούχων μας; Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές είναι σημαντικό να μειώσουμε τη χρήση συνθετικών ρούχων και να προτιμούμε τις φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, καθώς επίσης να βελτιωθούν τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια ώστε να συγκρατούν τις πλαστικές ίνες των ρούχων που πλένουμε και να προλαμβάνουν τη διαρροή τους στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο με τίτλο: How plastics from your clothes can end up in your fish.

Στη φωτο που ακολουθεί φαίνονται πλαστικές μικρο ίνες ρούχων που βρέθηκαν στο εσωτερικό ψαριού λίμνης στην Αμερική.

Great Lakes Plastic Pollution-1 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s