8η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία με συνθήματα κατά του πλαστικού!

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για 8η χρονιά η γνωστή πλέον Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία! Μια ειρηνική γιορτή ακτιβισμού για το ποδήλατο, το περιβάλλον και την απενεχοποίηση του γυμνού σώματος, στην οποία οι συμμετέχοντες/ουσες χρησιμοποιούν το σώμα ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων, υποστήριξης κινημάτων και ευαισθητοποίησης για ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα εμφανή ήταν και φέτος όπως και τις άλλες χρονιές τα συνθήματα υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου και της απομάκρυνσης από τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς και τα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ότι το ποδήλατο καίει λίπος και σοκολάτα αντί για πετρέλαιο! Εκτός από τα συνθήματα που ήταν ζωγραφισμένα πάνω στα σώματά μας, φωνάζαμε επίσης συνθήματα κατά τη διάρκεια της ποδηλατοδρομίας χωρίς να χάσουμε την ενέργεια και τον παλμό μας ούτε κάτω από τη δυνατή βροχή που ξέσπασε για σχετικά μικρό ευτυχώς χρονικό διάστημα.

Έτσι, κάτω από τη βροχή φωνάζαμε δυνατά για να πάρουμε θάρρος:

Καλύτερα μιας ώρας πετάλι στη βροχή

παρά 40 χρόνια σκλαβιά στο ΙΧ!

Ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ποδηλατοδρομίας φωνάζαμε συνθήματα για το ποδήλατο και το γυμνό μας σώμα που είναι τα δύο πιο φυσικά, οικολογικά και καθαρά μέσα μεταφοράς που διαθέτουμε:

Ποδήλατο εν κινήσει
Αντίδοτο στην κρίση!

Βγες έξω από το ΙΧ σου
Ανέβα στο ποδήλατο ν’αλλάξεις τη ζωή σου!

Το γυμνό μας σώμα δεν είναι ντροπή
είναι φυσικό και όμορφο πολύ!

Στη διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία συμμετέχω κι εγώ εδώ και μερικά χρόνια βάφοντας το γυμνό μου σώμα με body painting και συνθήματα υποστήριξης κινημάτων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, πρόπερσι βάφτηκα χρυσή για να διαμαρτυρηθώ κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική που δυστυχώς δεν έχει ακόμα σταματήσει παρά το μαζικό κίνημα των κατοίκων που συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια, ενώ πέρσι τα συνθήματα που επέλεξα ήταν υπέρ της προστασίας του νερού και της παραλίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και την οικοπεδοποίηση των αιγιαλών που θα καθιστούσαν δύο βασικά αγαθά όπως είναι το νερό και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και θα παρεμπόδιζαν την ελεύθερη ή/και φθηνή πρόσβασή τους στον κόσμο.

Φέτος επέλεξα να στηρίξω την εκστρατεία κατά του πλαστικού και του πετρελαίου που είναι η πρώτη ύλη παραγωγής του πλαστικού και καταστρέφει το περιβάλλον τόσο με την εξόρυξη όσο και με τη χρήση του (βρώμικη ενέργεια), καθώς και με τη χρήση παραγώγων όπως είναι τα πλαστικά προϊόντα. Έτσι λοιπόν φέτος η διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία έθιξε και το σοβαρό πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης παράλληλα με τα υπόλοιπα σοβαρότατα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος που τονίζει κάθε χρονιά.

Την ώρα που βαφόμουν με το body painting κάποιος ανέφερε ότι έπρεπε να είχα πάνω στο σώμα μου μια ζωγραφιά με γλάρο σε μία θάλασσα με το σύνθημα «Όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», δίνοντάς μου μια πολύ ωραία ιδέα για την 9η διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία, αν μέχρι τότε δεν έχει προκύψει κάποιο άλλο επείγον ζήτημα επικαιρότητας 🙂 Προς το παρόν απολαύστε φωτογραφίες από τη φετινή 8η διοργάνωση και τα συνθήματα κατά του πλαστικού, καθώς και μερικές από τις προηγούμενες με τα θέματα που ανέφερα.

Α και φυσικά όσοι/ες από εσάς μένετε στη Θεσσαλονίκη, του χρόνου σας περιμένουμε κι εσάς μαζί μας με ‘όπλα’ διαμαρτυρίας το ποδήλατο, τα χρώματα και το γυμνό μας σώμα… μόνο! 😉

Οι φωτογραφίες της φετινής διοργάνωσης (πρώτες τέσσερις) είναι της φωτογράφου Ελένης Βρακά και η προτελευταία του φωτογράφου Ορχάν Τσολάκ.

By El.Vraka πολλά ποδήλατα Green planet επεξ  By El.Vraka Vrampakis Ποδήλατο ψηλά επεξ By El.Vraka Burn fat not fuel επεξ By El.Vraka Προφίλ όχι πλαστικό bw    όχι στην εξόρυξη Gumnh_ChristineI.-118 cropped σώστε τις ακτές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s