Υγιή δόντια χωρίς πλαστικό (Μέρος Α΄)

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη στοματική μας υγιεινή λιγότερο πλαστική; Εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και με λίγο ψάξιμο υπάρχουν λύσεις με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε το πλαστικό και από τη … στοματική μας κοιλότητα.

Οδοντόβουρτσα / Toothbrush:

Αντί για τις πλαστικές κλασικές οδοντόβουρτσες λίγων χρήσεων μπορείτε να βρείτε οδοντόβουρτσες με λαβή από μπαμπού και ίνες από νάιλον (δηλ. πλαστικό) χωρίς BPA. Κυκλοφορούν διάφορες μάρκες στην αγορά και στο διαδίκτυο, όπως η Humble Brush και η Brush with Bamboo οι οποίες στέλνουν τα προϊόντα τους και στην Ελλάδα. Τη δική μου Humble Brush τη βρήκα στο κατάστημα Ζωή και Υγεία στη Θεσσαλονίκη και κοστίζει λιγότερο από 5 ευρώ, ενώ μπορείτε να την προμηθευτείτε και από το ελληνικό διαδικτυακό κατάστημα Glowbox.gr. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά οδοντόβουρτσες που να είναι 100% βιοδιασπώμενες και μη πλαστικές από φυσικά υλικά φυτικής προέλευσης, οπότε η οδοντόβουρτσα από μπαμπού με ίνες από νάιλον είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να πετύχουμε. Υπάρχουν επίσης οδοντόβουρτσες από μπαμπού και ίνες από τρίχες γουρουνιού αλλά δεν τις συνιστώ γιατί δεν είναι κατάλληλες για χορτοφάγους και vegans και γιατί θεωρώ ότι η θανάτωση και ο βασανισμός των ζώων για την κατασκευή των προϊόντων μας δεν πρέπει να μπαίνει πιο πάνω από την αποφυγή των πλαστικών υλικών.

Ακόμα μία λύση στην οποία μπορείτε να καταφύγετε είναι οι πλαστικές οδοντόβουρτσες με αντικαθιστώμενη κεφαλή, οπότε έτσι αγοράζετε το σώμα της οδοντόβουρτσας και το διατηρείτε για χρόνια, ενώ αλλάζετε και πετάτε μόνο τις κεφαλές, περίπου δηλαδή όπως γίνεται με τις ηλεκτρικές. Για παράδειγμα η μάρκα Ecodent διαθέτει τέτοιες οδοντόβουρτσες αλλά είμαι σίγουρη ότι αν το ψάξετε θα βρείτε και άλλες μάρκες που τις έχουν. Υπάρχει όμως και μια ακόμα πιο οικολογική λύση: η οδοντόβουρτσα Source της εταιρείας Radius που έχει αντικαθιστώμενες κεφαλές και λαβή από φυσικά, ανακυκλώσιμα υλικά όπως ξύλο, χαρτί, ακόμα και ανακυκλωμένα χαρτονομίσματα, μειώνοντας όπως λέει τα απορρίμματα και τη σπατάλη υλικών κατά 93% (για τις ίνες δεν αναφέρει κάτι στην ιστοσελίδα άρα κι εδώ υποθέτουμε ότι είναι από νάιλον ή κάποιου άλλου είδους πλαστικό).

Οδοντόπαστα / Toothpaste:

Αρχικά οπωσδήποτε αποφύγετε τις οδοντόπαστες που περιέχουν πλαστικούς μικροκόκκους (μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο μπλογκ ποστ γι’ αυτό το θέμα). Στην αγορά είναι δύσκολο δυστυχώς να βρεθεί οδοντόπαστα σε μη πλαστικό σωληνάριο όπως πχ σε γυάλινο βαζάκι. Οι μοναδικές λύσεις που υπάρχουν είναι 1. να βρείτε οδοντόπαστα σε σωληνάριο από αλουμίνιο και μετά να το ανακυκλώσετε, (αν και όπως στην περίπτωση του πλαστικού μπορεί να περιέχει BPA καθώς και άλλες χημικές ουσίες που είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε), 2. να ψάξετε για χειροποίητες οδοντόπαστες σε διάφορες οικογιορτές ή 3. να φτιάξετε τη δική σας σπιτική οδοντόπαστα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες συνταγές για οδοντόπαστες, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλώς σκέτη σόδα, αραιωμένη όμως με νερό για να μη φθείρετε το σμάλτο των δοντιών, ιδιαίτερα αν έχετε ευαίσθητα δοντάκια. Εμείς πάντως σας παρουσιάζουμε τη δική μας αγαπημένη συνταγή οδοντόπαστας από άργιλο που βρήκαμε στο blog του Οικοπόταμου.

Σαβ. plasticless ψώνια 4.4.15 Radius Source toothbrush

2 σκέψεις σχετικά με το “Υγιή δόντια χωρίς πλαστικό (Μέρος Α΄)”

  1. Και μόνο που θεώρησες οτι σκοτώνονται γουρούνια για να φτιαχτούν οδοντόβουρτσες με το τρίχωμά τους (αλλά πχ οτι τα τρώμε με τους τόνους, άρα σκοτώνονται ούτως ή άλλως το προσπερνάμε), κάπου εκεί σταμάτησα να διαβάζω.

    Μου αρέσει!

    1. Γίνεσαι επικριτικός χωρίς λόγο και χωρίς να με γνωρίζεις. Είμαι vegan και μέλος συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μη ανθρώπινων ζώων και αν διαβάσεις κάποια ακόμα από τα κείμενά μου μπορεί και να το καταλάβεις (αν και δεν είναι αυτό το αντικείμενο του συγκεκριμένου μπλογκ). Αλλά και στο συγκεκριμένο άρθρο πάνω στο οποίο σχολίασες τονίζω ότι η θανάτωση και ο βασανισμός των ζώων για την παραγωγή προϊόντων για τους ανθρώπους είναι κάτι που θεωρώ μη αποδεκτό (η λέξη προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνει και προϊόντα διατροφής). Σε ευχαριστώ πάντως για το σχόλιό σου και που ενδιαφέρθηκες για την έρευνα και το έργο που γίνεται μέσα από αυτό το μπλογκ.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε