Η επίδραση του πλαστικού στην ερωτική μας ζωή!

Όταν αποφάσισα στα πλαίσια του 365 2lessplastic project να κάνω ένα αφιέρωμα με θέμα Plastic Sexuality, νόμιζα πως θα είναι από τα πιο διασκεδαστικά άρθρα που θα γράψω σε αυτό το μπλογκ. Όταν όμως ανακάλυψα ένα άρθρο στον guardian στα αγγλικά με τίτλο: How household plastics could ruin your sex life και άρχισα να ψάχνω το συγκεκριμένο ζήτημα, συνειδητοποίησα πόσο τρομαχτική επίδραση έχουν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στο πλαστικό στη σεξουαλική μας υγεία αλλά και στην υγεία μας γενικότερα.

Έτσι λοιπόν το πρώτο άρθρο του αφιερώματος Plastic Sexuality μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επίδραση του πλαστικού στη σεξουαλική μας ζωή, ενώ στα επόμενα άρθρα θα δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά προϊόντα στις ερωτικές μας αναζητήσεις!

Το πρόβλημα με το πλαστικό εντοπίζεται στις χημικές ουσίες που ονομάζονται phthalates και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των πλαστικών προϊόντων για να αποκτήσουν πλαστικότητα. Έτσι λοιπόν, μαλακά ή εύπλαστα πλαστικά προϊόντα όπως οι  κουρτίνες και τα παπάκια μπάνιου, τα πλαστικά μπουκάλια ή οι συσκευασίες φαγητού, ακόμα και τα αδιάβροχα που φοράμε περιέχουν phthalates τα οποία έχουν μάλιστα την ιδιότητα να μη στερεοποιούνται εντελώς όταν εμποτίζονται στο πλαστικό, αλλά με την πάροδο του χρόνο να διαρρέουν στον αέρα που αναπνέουμε ή στο φαγητό που τρώμε μέσα σε πλαστικές συσκευασίες.

Οι ουσίες που ονομάζονται phthalates είναι διαταράκτες ορμονών, δηλαδή διαταράσσουν την ισορροπία στις ορμόνες μας, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα όπως διαταραχές στη σεξουαλική μας διάθεση και προβλήματα στο σπέρμα για τους άντρες, ακόμα και μειωμένο IQ ή άσθμα σε νεογέννητα που εκτέθηκαν στις ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία τελευταίας έρευνας που δημοσιεύθηκε, η οποία βρήκε ότι γυναίκες με μεγαλύτερη ποσότητα phthalates στο σώμα τους ήταν 2.5 φορές πιο πιθανό να έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση από εκείνες με χαμηλότερη έκθεση σε αυτά (αν και όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες του δείγματος βρέθηκαν να περιέχουν phthalates στο σώμα τους).

Δυστυχώς είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα αποφύγουμε εντελώς γιατί υπάρχουν παντού γύρω μας, αλλά η λύση είναι να αποφεύγουμε τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πλαστικά μπουκάλια , καθώς και να πετάξουμε τις πλαστικές κουρτίνες που έχουμε στο μπάνιο μας (οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες εφόσον με το ζεστό νερό του μπάνιου η διαρροή χημικών είναι ακόμα μεγαλύτερη). Άρα λοιπόν η εκστρατεία του βάζου, το θερμός από ανοξείδωτο ατσάλι και οι κουρτίνες από κάνναβη που έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης αλλά και στην αύξηση της ερωτικών μας περιπτύξεων.

Στα επόμενα άρθρα θα βρείτε προτάσεις για μη πλαστικές επιλογές ερωτικών βοηθημάτων, προφυλακτικών, καθώς επίσης και προτάσεις για το πώς να κάνετε το πιο οικολογικό σεξ της ζωή σας! Μην τα χάσετε!

Περισσότερα άρθρα στα αγγλικά σχετικά με την επίδραση των phthalates στη σεξουαλική και γενικότερη υγεία:

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11174548/Rubber-ducks-can-kill-your-sex-drive-research-finds.html

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2014/oct/21/how-household-plastics-could-ruin-your-sex-life-phthalates

http://www.medicaldaily.com/pvc-plastics-household-items-can-kill-your-sex-drive-phthalates-disrupt-estrogen-levels-308038

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/sep/17/health-asthma-plastic-pregnancy-children-home-phthalates

2 σκέψεις σχετικά με το “Η επίδραση του πλαστικού στην ερωτική μας ζωή!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s